marți, 12 aprilie 2011

Tort DOBOS

Ingrediente pentru foi:
  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
Preparare foi:
Se despart galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul dupa care de incorporeaza treptat zaharul iar apoi adaugam galbenusurile unul cate unul. Luam o lingura de lemn si adaugam si faina treptat(in ploaie) amestecand continuu de sus in jos.
 Pe dosul tavii care il ungem in prealabil cu margarina si apoi il tapentam cu faina intindem aluatul ca o foaie cat mai subtire, punem tava in cuptorul incins si coacem la foc mic -in felul acesta coacem 4-5 foi, din aceasta compozitie. Cat foaia este fiebinte trecem pe sub ea cu un cutit cu lama cat mai subtire si o desprindem iar apoi o taiem in doua pe lungime.

Ingrediente pentru crema:
  • 5 oua
  • 300 grame zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 400 grame de unt sau margarina Rama
  • 2 linguri cu varf de de pudra de cacao
  • 1 fiola de esenta de rom
Preparare crema:
 Ouale, zaharul, zaharul vanilat si cacao le adaugam intr-o oala si le fierbem cam 10 minute, pe plita la foc mediu. Dupa racire le amestecam cu untul/margarina frecat spuma, iar la sfarsit se adauga esenta de rom si se amesteca pana se omogenizeaza.

Preparare glazura:
 120 grame zahar tos se ard caramel intr-o oala.
O foaie neatasata, se pune pe un blat de lemn uns cu margarina. Peste aceasta foaie turnam si intindem caramelul. Cat este fierbinte caramelul trecem un cutit prin margarina si facem portiile(daca lasam foaia de zahar caramerizat neportionata nu se va putea taia ulterior).

Pe un platou se pune o foaie din blat pe care o ungem cu crema, peste ea punem alta foaie de blat pe care o ungem cu crema, si facem asa pana epuizam toate foile pregatite iar deasupra punem foaia pregatita in prealabil cu zahar caramelizat. Trebuie sa avem grija sa ramana crema pentru a imbraca tortul pe laterale.

Mentiune: In cazul in care vi se pare prea  dificil sa faceti foaia cu zahar caramelizat/ zahar ars, se poate ca aceasta sa fie inlocuita cu o foaie cu glazura de ciocolata. 

Pofta buna!

     

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu